torstai 1. joulukuuta 2011

No johan pöhisee!

Kun puskia joka päivä katselee niin tuntuu etteivät ne kasva juuri lainkaan. Mutta kymmenen päivän takaisiin kuviin verrattuna kasvien massa on varovasti arvioiden tuplaantunut. Pöydällä alkaa olemaan ahdasta ja pienimmät jäävät pian isompien varjoon.

Tunnelma pöydällä alkaa olemaan melko tiivis.

Ja podejakin puskee. Ancho San Luis kasvattelee jo neljää hedelmää ja tänään oli auennut neljä kukkaa lisää. Aukeamispisteessä olevia nuppuja on myös Jalapenoissa Hercules ja Early. Lisäksi Rocoto Rojo kasvattelee useampia nuppuja ja ylivuotisessa Cayennessä nuppuja on enenmmän kuin pystyy laskemaan. Myös Chiluacle Negro ja Bolivian Rainbow nuputtelevat. Natikan jälkeen kasvu on suorastaan räjähtänyt!
Ancho San Luis on kasvanut oikein komeaksi pensaaksi. Kasvi on alkanut haarautua aina viiden sentin välein ja joka haaraan tulee nuppu. Parhaisiin kaksi. Peppikin viihtyy lampun valossa, mutta ei onneksi ole alkanut kasvaa. Tuonkin kanssa on jo välillä tekeminen. Hän on hyvin luonteenomainen kääpiösnautseri ja on kuvassakin oikein tyytyväinen savisiin tassuihinsa poikettuaan lenkillä pieneen pelto-ojaan.
Ancho San Luis kukkii.

Jalapeno Hercules kasvaa ja tekee nuppuja. Kirvat tuntuvat viihtyvän runkoon kasvaneilla tuoreilla lehdillä.
Kesänvanha Cayennekin on valon alla tuuhistunut. Hiukan tekisi mieli yrittää tehdä tästä bonchia, mutta en taida raskia.
Cayenneen on ilmestynyt nuppuja enemmän kuin laskea viitsii. Lähes jokaisesta haarasta puskee useampia nuppuja.
Mutta ei paljon hyvää ettei hiukan pahaakin. Kasveista löytyi viime viikon lopulla pari kirvaa ja pitkin viikkoa niitä löytyi muutamia lisää etenkin Chocolate Fataliin ja Jalapeno Herculeksen lehdiltä. Niinpä kaikki kasvit kävivät mäntysuopasuihkussa ja kunhan altakasteluruukut hiukan kuivuvat tarjoilen kaikille kasveille provadoliuosta.

Mäntysuopasuihkuttelu ei kaikkia kirvoja tuhonnut vaan seuraavana päivänä löysin taas edellä mainittujen kasvien lehdiltä muutaman uuden kirvan. Nämä kaksi saivat samalla uuden mäntysuopakäsittelyn. Nyt kahteen päivään ei ole kirvoja näkynyt, mutta se ei asiaa muuta; myrkkyä kehiin prkl. Mullehan ei naureta!

Kirvat tulivat joko ulkoa sisään tuodun kukkamuodostelman tai kaupan yrttipukettien mukana. Nämä kun ilmestyivät lämmittelemään lisävalon alle samana päivänä ja pari päivää sen jälkeen ilmestyivät ensimmäiset kirvat. Ja on kai turha sanoakaan, että enää nämä kasvit eivät nauti lisävalosta.

Samaten ongelmia on Aji Crystalien kanssa. Aluksi kauniisti ja nopeiten kasvaneet kasvit ovat nyt melko surkean näköisiä; aluksi molempien lehdet alkoivat kasvamaan kippuraan ja nyt kasvien haarauduttua pitkien varsien päässä heiluu harvoja pieniä ja jotenkin huonon näköisiä lehtiä. Nämä ovat hyvin tumman vihreitä ja kovapintaisia, jotenkin huonon näköisiä verrattuna hyvin kasvavien Lemon Dropin ja etenkin Anchon lehtiin. Samaten yhtäkään nuppua nämä eivät ole tehneet vaikka mittaa on jo hyvinkin puoli metriä. Tekisi mieleni leikata haarat poikki ja antaa kasvin tehdä uudet. Tyviosan lehdet sen sijaan ovat kasvaneet valtavan kokoisiksi. Isoimmat ovat kohta kahden kämmenen kokoisia läimäreitä. Kasvuun ei auttanut vaikka vaihdoin isomman Crystalin isompaan ruukkunkin. Kasvi oli ollut noin 13 cm halkaisijaltaan olevassa muoviruukussa ja ruukunvaihto oli ilmeisesti jo ihan paikallaan; koko ruukku pohjalla ollutta lecasoraa myöten oli aivan täynnä juuria.
Aji "ruipelo" Crystal. Vartta puskee ja roikon päässä heiluu kitukasvuinen lehti. Olisikohan viisautta ottaa aikalisä ja leikata haarat pois?

Värit ovat kuvassa hiukan vinksallaan, mutta lehdet ovat hyvin tummanvihreitä ja kovia.
Ravinteita Crystalit ovat saaneet kuten muutkin isoimmat kasvit. Olen sekoittanut puutarhan kesää hiukan reilu puolisen teelusikallista puoleentoista litraan vettä joka toinen kastelukerta. Tämä on sitten annostelu kasveille tarpeen mukaan. Ancho varsinkin on aivan hurja juoppo. Sille saa antaa puoli litraa vettä vähintään joka toinen päivä. Kovin selvähän tämä kastelu/lannoituskäytäntöni ei ole, koska osa kasveista on  Pauliinoissa ja osa ihan tavallisissa altakasteluruukuissa joten toisia joutuu kastelemaan useammin kuin toisia. Mutta pääsääntösesti lannoitteita menee kasveille noin kerran viikossa, minkä yritän jakaa mahdollisimman tasaveroisesti.

Viime kerralla pohdin lisäsiementen idättelyä, mistä päätin pidättäytyä. Ja ihan kiitettävästi olen päätöksessäni pysynytkin: ainoastaan kolme siementä laitoin kasvamaan (koska jäljellä oli vain kolme turvebrikettiä): Hyper Pube, Caribbean Red Habanero ja Ubatuba (Christmas Bell). Näistä CHR on jo päässyt ruukkuun ja muutkin jo pukertavat pinnalle.

Mutta näin tällä kertaa. Toivottavasti siemenketjukirje ehtii tänne Raision perillekin ennen joulua. Kutkuttelee päästä sitä hipeltämään.

Ja lopuksi vielä työreissulla napattu kuva Varsinais-Suomen kauniista ja monimuotisesta luonnosta:

1 kommentti:

  1. Pikku vinkkinä vaan. Kamerasta kannattaa säätää valotusta hiukan, taikka sitten kuvankäsittelyohjelmalla parannella noita kuvia, ettei tuo natikan keltainen valo ole noin tunkeva. Sinänsähän kuvissa ei mitään vikaa ole, mutta mukavampi katsella.

    VastaaPoista