maanantai 21. marraskuuta 2011

Lisää valoa

Neljä päivää sitten kusti polkaisi laatikkoon litteran mitä vastaan sain postista noutaa 400 W natikan. Kyllähän nyt jokaisella pitää oma suurpainenatriumlamppu olla. Koukut kattoon ja valo roikkumaan. Muistelin että jossain sanottiin sopivan etäisyyden valon ja kasvin välillä olevan noin 10 cm / 100 W. Niipä säädin etäisyydeksi isoimpiin kasveihin varoiksi noin puolisen metriä. Takanurkkaan vielä tuuletin puhaltamaan liikaa lämpöä pois.

Pieni chilinurkka sai lisävaloa. Vanhat biltemaeslit vielä ujostelevat seinänvierustoilla, mutta häipynevät maisemasta pian kokonaan.
Kasvun huomaa jo nyt, neljän päivän jälkeen. Varsinkin isompi Aji Crystal on venäyttänyt vartta lisää yli sentin päivässä ja samaten Poblano sekä Jalapeno Hercules silminnähden nauttivat valosta. Poblanossa on toistakymmentä nuppuakin, joista kahta odottelen aukeavaksi ihan hetkellä millä hyvänsä.

Kahden kuukauden ikäinen Poblano nuputtelee. Ihan ei uudeksi vuodeksi taida ensimmäinen uuden sadon chili kypsyä, mutta tammikuussa toivottavasti pääsee jo maistelemaan. Kukkikoot rauhassa, tavoitteena ei ole maksimaalinen sato vaan tuoretta chiliä pöytään mahdollisimman pitkän aikaa.
Jalapeno Hercules myös tuntuu nauttivan lisääntyneestä valosta. Uusia lehtiä tulee ja nuppujakin näkyy. Kivakiva.
Sen sijaan Early Jalapenot tuntuvat hiukan närkästyneen. Mahtaakohan äkisti lisääntynyt valo olla syyllinen, kun ylimpien ja nuorimpien lehtien reunat ovat molemmilla alkaneet kipristyä ylöspäin? Mene ja tiedä, siirsin niitä kuitenkin hiukan sivumpaan, pois kirkkaimmasta valosta.

Early Jalapenot kiukuttelevat kumpikin. Nuoremmat lehdet ovat vielä voimakkaammin reunoiltaan ylöspäin käpristyneitä kuin kuvassa näkyy. Toinen kasveista vielä hiukan riiputtaa lehtiään ja on muutenkin alakuloisen tuntuinen. Viime viikolla laitoin nuo ehkä hiukan turhan isoihin altakasteluruukkuihin. Ehkäpä ne siitä vielä tokenevat kunhan kasvattelevat hetken juuria ja tottuvat valoon.
Myös Aji  Crystalien uudet lehdet kipristelevät, tai paremminkin kupristelevat. Jo noin viikkoa ennen natikkaa putkahdelleet lehdet alkoivat jo silloin kupertumaan alaspäin ja varsinkin toisen kasvin tuoreimmat lehdet ovat kovin kellertäviä. Viime viikolla annoin näille ensimmäisen kerran lisälannoitetta. Puutarhan kesää annostelin noin kolmasosan teelusikalista puoleentoistalitraan vettä. Annostus on vielä hiukan alakanttiin, joten ei senkään pitäisi aiheuttaa ongelmia.

Tässä näkyy kupristeleva Aji Crystal. Mielestäni kasvit alkoivat kupruilemaan jo ennen natikkaa. Osaakohan kukaan kertoa, mikä mahtaa olla vikana?
Lokakuun puolivälissä itämään laittamani Rocoto Rojo on ohittanut selvästi kuukautta aiemmin idätetyt de San Isidron ja Hyper Puben ja pääsi isompaan ruukkuun viikonloppuna. Samoin myös Chiluacle Negro.

Viikonloppuna isompaan ruukkuun päässyt Rocoto Rojo tuntuu olevan innoissaan. Parissa päivässä kasviin on ilmestynyt uusi lehtipari ja toinenkin jo puskee esiin.
Dripperissä kasvava Aji Crystal. Viikon takainen pH:n säätö näyttää hiukan avittaneen kasvua, mutta täytyy myöntää että efekti on vaisumpi kuin odotin. Tuossa on nyt tasan kuukausi sitten itämään laitettu siemen.
Pari viikkoa sitten tilailin myös Nicky's Nurserystä siemeniä. Viikon verran maltoin, mutta viikonloppua täytyi laittaa itämään yksi Ubatuban ja yksi Habanero Red:n siemen. Ja nyt polttelee laittaa loputkin, eli Yellow Mushroom, Antillais Caribbean ja  Aji Rojo. Lisäksi tuliaisina sain pussillisen Cayenne Long Slimin ja Hot Jalapenon siemeniä. Tila käy vain vähiin, kun mieli tekisi myös viritellä sellainen bubblerikin.
Ehkä siis maltan vielä mieleni. Tai sitten en.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti